janamest.reismee.nl

Terug op Noah's Ark

Zo, dat is een tijdje geleden dat jullie van ons hebben gelezen. Klopt, we zijn weer terug op Noah’s Ark en pakken daar ons ritme weer op. De afgelopen week hebben we ons vooral gericht op allerlei klusjes doen hier op het terrein. Zo heeft Jan contact gelegd met de computer leraar hier op de school. Er waren een aantal computers die niet (goed) werkten en daar heeft Jan zijn professionele oog eens op gegooid. Onze tweede slaapkamer is ‘omgebouwd’ tot een kantoor. Nou ja, kantoor...hij heeft de computers op het matrasloze bed gezet en zit op zijn knieën het toetsenbord te bedienen. Beetje behelpen maar het lukt hem echt wel. Ook de laptops bij de kleuterschool moesten ‘schoongemaakt’ worden. Allerlei troep die in de afgelopen tijd ‘ zomaar’ op een computer terecht kan komen, is enorm. We zullen het dus maar niet hebben over de ‘CIA-files’ die we voorbij zagen komen. Gelukkig was het maar een schermbeveiliging maar dat was wel even schrikken. Jan heeft ze weer opgepoetst en ze kunnen er weer mee werken.

De afgelopen dagen hebben we Mukono afgestruind. Wij waren een echtpaar met een missie. En onze missie was.....kindertandenborstels!! Omdat we van een lief echtpaar een gift hadden ontvangen, te besteden aan de kinderen in Noah’s Ark, hebben we onze oren open gezet om te horen waar behoefte naar was. Als je zegt dat je geld hebt om te besteden, heeft iedereen wel een goed idee. Dus zo kwam ons ‘ ter ore’ dat de kinderen in de kleuterschool hun tanden niet poetsen, na het eten en voor hun middagslaapje. Dat leek ons een prima besteding van de gift. Ik kan je vertellen dat er in heel Mukono geen kindertandenborstel meer te verkrijgen is! We zijn echt alle kraampjes, kleedjes en supermarkten afgegaan om ze te verzamelen. Maar het is gelukt! Gisteren hebben we de 108 kinderen verblijd met ieder een tandenborstel, voorzien met hun naam, en twee tubes tandpasta voor elke klas. Blij dat ze waren!

Omdat we toch rondliepen bij de kleuters kwam de hoofdonderwijzeres Hildah bij ons met een vraag. Ze had ooit eens een stapeltje papieren gekregen waar ‘spelletjes’ op stonden. Maar de tekst was in het Nederlands. Ze snapte er helemaal niks van. Toen ik zei dat het gymnastiekoefeningen voor kinderen waren, werd ze enthousiast. Want elke ochtend, voordat de kleintjes de klas in gaan, krijgen ze een soort van gym-momentje. Met z’n allen in de kring staan en even de armen en benen strekken voordat ze op de stoeltjes gaan zitten. Ik ben momenteel bezig om een bord te maken waarop verschillende tekeningen staan met een, nu Engelse, beschrijving van de gymnastiek oefeningen er bij. Nu kunnen de teachers op het bord aanwijzen welke oefening ze gaan doen.

En omdat ik toch in het vertaalwerk bezig ben, zullen ze wel gedacht hebben: ‘die Nanda geven we nog maar meer te vertalen’. Het jaarlijkse krantje van Noah’s Ark moet binnen enkele dagen vertaald worden in het Engels. Piet (Papa) Buitendijk gaat in de maand mei naar Canada en wil daar de krantjes gaan uitdelen. Dan is het wel handig als het in het Engels is en niet in het Nederlands. Dus ik zit al een paar dagen achter de laptop te tikken. Zo kan ik mijn Engels weer naar een ander niveau brengen. (met behulp van Google Translate J )

Waar Jan zich op dit moment ook nog mee bezig houdt is een soort van informatiemap voor de vrijwilligers hier op Noah’s Ark. Wij zijn nu al drie keer hier geweest en weten ondertussen waar we wat kunnen vinden op het terrein of in Mukono. Maar als je hier voor het eerst komt, heb je bijna een week nodig om er achter te komen hoe het hier allemaal werkt. En ja, ze hebben een vrijwilligers coördinator en hij doet enorm zijn best om iedereen wegwijs te maken op het terrein. Maar het ontbreekt hem gewoon aan tijd omdat hij ook verantwoordelijk is voor de muziekband en andere werkzaamheden. Daarom leek het ons handig om een mapje in elk huisje te leggen waarop informatie staat over Noah’s Ark. We hebben toestemming gekregen om dat mapje aan te leggen en uit te printen. Nu struint Jan elke afdeling langs om vragen te stellen: ”hoe laat dit, hoe laat dat, bij wie en waar?”. Uiteraard ziet het mapje er gelikt uit, Centre Parcs is er niks bij!

Helaas moest ik de afgelopen week alles wat langzamer en voorzichtiger dan normaal aan doen.
Dat had te maken met de pijn in mijn onderrug. Geen idee hoe ik eraan gekomen ben, geen gekke bewegingen gemaakt of zwaar getild. Het was er gewoon zomaar op een ochtend. Daarvoor heb ik wel een week lang volop aan de pijnstillers gezeten. Gelukkig merk ik nu dat het elke dag beter gaat en heb ik geen pijnstillers meer nodig. Dan moet je zo’n week wel even schakelen van ‘altijd lekker bezig’ naar ‘ heel rustig aan’. Maar dan ben ik ook weer dankbaar dat ik deze verplichte rustmomenten hier op Noah’s Ark had en niet tijdens ons bezoek in Zuid Soedan.

Eergisteren is Jan naar een kapperszaak geweest om zijn baard bij te laten werken. Spannend hoor. Geen idee hoe ze dat hier in Oeganda gaan aanpakken. Bij de eerste kapsalon kregen we te horen dat de mannenkapper er vandaag niet was maar morgen weer terug zou zijn. Bij de volgende, goed uitziende, kapsalon lukte het ons wel. Wij eerst een prijs opgevraagd en ze doen dat voor omgerekend € 1,50. Een kwartier op de kappersstoel moeten wachten voordat de mannenkapper aanwezig was. En wat je dan voor je geld krijgt ……
Eerst wordt de baard netjes bijgewerkt en tevens worden de nekharen geschoren. Toen moest Jan naar de wastafel waar zijn haar gewassen werd. Niet om gevraagd maar het was wel heerlijk om na ruim 5 weken je haar een keer met warm water te kunnen wassen. Vervolgens weer terug naar de kappersstoel en daar kreeg Jan een hoofd-, gezicht- en nekmassage. Wat een verrassing en verwennerij. Nooit gedacht dat je voor je baard bij te werken ongeveer 1 uur op de kappersstoel moet zitten.

En zo, beste reizigers, vullen we onze dagen een beetje met van alles wat. Paar keer per week ’s ochtends vroeg de kleintjes uit bed plukken, wassen en aankleden. Daarna een van de kleintjes, in de zon op het stoepje voor het kinderhuis, de fles geven. Goed moment om God te danken voor het leven ons gegeven! Kan geen betere start van de dag hebben!
Wij wensen jullie ook mooie dagen toe met veel dankmomenten!

Reacties

Reacties

Omer en Debora Thomassetti

Dank voor jullie berichten. Leuke dingen maken jullie mee. ICT en vertaalwerk, tandenborstels, hup hier en daar. God zegen jullie daar in Oeganda. Tussen haakjes, zo'n kappersmoment? Heerlijk en dat voor "niks". Zeker genieten. Ik denk dat Jacques dat ook wel leuk zou vinden. Hij gaat in ieder "nieuw" land naar de kapper. Maak hem maar eens "jaloers". Haha.

adriaan en harriette

Mooi om jullie belevenissen weer te volgen...
succes de laatste week... Dat Zijn Glorie meer en meer gezien mag worden.
geniet ervan

Gerda en Jan

Wat leuk om te lezen waar jullie zo al mee bezig zijn.Ook leuke fote's heel herkenbaar,bijna een beetje jaloers.Hoop dat het met je rug goed blijft gaan,enGods zegen op jullie tijd nog in Noach Ark.
Ps doe idereen de groete. Gerda en Jan.

Diny

Wat mooi zeg dat jullie zoveel kindertandenborstels bij elkaar hebben kunnen scharrelen!
Ben benieuwd of je mijn pakketjes nog hebt kunnen afgeven aan medewerkers van World Vision? Ik heb ook weer kindertandenborstels en tandpasta ingeslagen voor mijn volgende pakketje naar Oeganda.

{{ reactie.poster_name }}

Reageer

Laat een reactie achter!

De volgende fout is opgetreden
  • {{ error }}
{{ reactieForm.errorMessage }}
Je reactie is opgeslagen!